Milieuzones voor auto’s in steden

Misschien heb je het al gehoord, misschien niet. Oude(re) auto’s mogen Rotterdam niet meer in. Dit omdat Rotterdam een zogenaamde milieuzone heeft ingesteld. Dit houdt in dat benzineauto’s van voor 1992 en diesels van voor 2001 de stad niet meer in mogen rijden. Dit omdat de oude auto’s te veel vervuiling met zich mee zouden brengen. Vooral in de vorm van roet. Ga je wel de stad in met je oude(re) auto, riskeer je een boete van €90,-. Op alle wegen die naar het centrum leiden zijn camera’s. Deze houden in de gaten of er dus echt geen oude auto’s de stad in rijden.

Het is nog maar wachten tot de jongste stad van Nederland ook aan deze regelgeving voor auto’s begint. Daarvoor is rijschoolhouder de heer Possemis bang. Vanuit zijn autorijschool Almere weet hij namelijk als geen ander dat jongeren vaak helemaal het geld niet hebben voor een nieuwe dure auto. 

De eerste stad in Nederland met een milieuzone was Utrecht. Daar worden al sinds januari vorig jaar diesel auto’s die van voor 2001 zijn gebannen. In Rotterdam is dit pas zo sinds mei dit jaar. Ook Amsterdam is bezig met auto’s weren uit de binnenstad. Amsterdam stelt de milieuzones alleen op voor vrachtwagens en scooters. Deze milieuzones zullen er komen rond 2017 voor vrachtwagens en 2018 voor scooters. Het is dus een onderwerp dat erg leeft onder de grote steden.

Het grootste probleem met de auto’s is de roetuitstoot. Er is onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van roet. Vooral voor de gezondheid van kinderen is roet erg gevaarlijk. In roet zitten namelijk allerlei schadelijke stoffen. Sommige van deze stoffen zijn kankerverwekkend. Roet kun je inademen, maar komt soms vanuit de lucht ook terecht op voedsel. Zo krijg je dus ook roet binnen. Maar ook zit roet misschien op speeltoestellen. Kinderen raken deze aan met hun handen, maar kinderen steken ook nog regelmatig hun handen in hun mond. Aangezien roet zo schadelijk is, is het dus noodzakelijk om de kans dat je roet binnen krijgt te verkleinen. Dit wordt dus gedaan aan de hand van de milieuzones.

Post navigation